Vijanden

Als een baby eendje niet overlijd aan onderkoeling dan overlijdt hij wel dankzij een (natuurlijke) vijand. En ook op dit gebied wordt het er niet veel makkelijker op.

De (Blauwe) Reiger


Misschien wel de grootste vrijand van een baby eendje: de Blauwe Reiger. Sinds 1963 is de Blauwe Reiger een beschermde vogel in Nederland en ook sinds die periode zie je de Reiger steeds vaker in grachten, parken en zelfs bij mensen in de achtertuin. Baby eendjes in een park hebben eigenlijk geen schijn van kans dankzij deze stille jager.

De Bruine Rat

Een minder zware jager maar vooral een alles eter de Bruine Rat. De Rat is zelfs geïnteresseerd in een eenden ei vanwege de eiwitten. De Rat is vooral actief bij plaatsen waar de mens komt: huisafval bevat altijd wel wat te eten en voederplaatsen voor eenden worden vaak bezaaid met overmatig veel brood wat de rat ook lust. En als hij er toch is .. waarom zou hij geen baby eendje mee pikken?

Snoek

De gevaarlijkste en beste jager onder water is de Snoek. De Snoek is een zoetwater vis die eigenlijk alles eet wat beweegt. Ook hier vormen parken een groot probleem: in parken mag vaak niet gevist worden zodat de populatie Snoek zich in een paradijs begeeft. Mensen zien vaak een moeder eend met daarachter 13 eendjes zwemmen en dan opeens zijn er nog maar 12: grote kans dat een Snoek een lekker baby eendje te grazen heeft genomen.

(Huis)kat

In de vrije natuur zal een baby eend minder snel hoeven te vrezen voor de kat maar in de buurt van de mens is het toch echt wel en gevaar; zelfs voor moeder eend. En daar gaan we weer: vooral rondom parken is het voor katten in het voorjaar smullen van de jonge eendjes.