Voeding

Weet u zeker dat uw eendje 1 dag of jonger is? Het baby eendje kan 1 dag vooruit met de voeding die hij of zij heeft meegekregen van de dooier (uit het ei). 

Daarnaast is schoon water van levens belang. Zorg voor voldoende en vers water ten aller tijden!


Eerste hulp bij voeding

Hieronder staan tips wat u moet kopen, maar de kans is aanwezig dat u niet naar de winkel kunt omdat het bv. zondag is. Wat u in ieder geval kunt aanbieden is een gekookt ei met beschuit.

1. Kook een ei hard (meer dan 8 minuten);
2. Prak het ei met een vork zo klein mogelijk;
3. Versnipper een beschuit boven het geprakte ei;
4. Versnipperde beschuit en geprakte ei goed mengen.

Hoewel het een simpele voeding is is het een matig voedzame maaltijd die doorgaans als lekker wordt ervaren!

Kroos (eendenkroos)
Wat een eend sowieso de hele dag eet is kroos. Ga met een emmer naar een sloot en vul deze voor de helft met slootwater. Vul daarna zo goed mogelijk de emmer met kroos met bv. een schepnet(je). Met een beetje geluk heeft u naast kroos ook wat torretjes, vliegjes en andere kleine insecten gevangen: een delicatesse voor uw eendje!

Let op: geef uw eendje een tweede bakje met sloot en krooswater: het drinkwater moet altijd schoon blijven!
 

Wat eet een eend?
Een eend is eigenlijk een alles eter en eet alles wat klein is en wat rondom het water leeft. Vliegjes, torretjes kleine visjes maar ook gras en insecten die in het gras en de modder worden gevonden.

Het is voor u als mens lastig dit menu samen te stellen dus u moet op zoek naar alternatieven.

Kuikenvoeding
Bij de betere dierenspeciaalzaak (maar bv. ook de Intratuin) vind u kuikenvoeding voor kippen van 0 tot 8 weken. Dit zijn granen (mais, tarwe) die tot bijna poeder zijn vermalen. Doe dit in een bakje met een klein beetje water zodat deze voeding vochtig wordt. Let op: het moet geen moeras worden.

Opfok-voeding: opfokmeel
In het begin eet uw eendje langzaam, en per dag zal deze steeds meer eten. Krijgt u het idee dat hij/zij te weinig eet? Koop dan opvok-voeding of beter gezegd opfokmeel. Dit is een soort van poeder wat u met water moet mengen zodat u een dikke pudding krijgt. Maak er niet teveel van: uw eendje zal dit als heerlijk ervaren en hier veel van eten. Uw eend groeit hier doorgaans hard van!